Allah beterinden korusun
Fevzi Can Korkmazer
Diğer Yazıları
Öncelikle hepimizi her zaman Allah afetlerden ve kötü müsibetlerden korusun derim.
Çukurova bölgesinde çoğu zaman yağmur yağsın diye dua ederiz.
Hatta kuraklıktan her yıl çiftçilerin din adamlarının “Yağmur duasına” çıktığını biliyoruz.
Çukurova’da hal böyleyken , çiftçiler her zaman suya hasret kalırken zaman zaman ani gelişen hava şartları ile dolu yağışı vukubuluyor. Yüksek bölgelere aşırı kar yağabiliyor.
Bu aşırı yağışlar nedeniyle çukurda kalan Tarsus ve ova köylerinde zaman zaman üzücü hadiseler yaşanabiliyor.
Bunlardan birisi ise Ekim ayı gibi bir sonbahar ayında yaşanan afetti. Tarsus’ta 10 gün önce Aliağa, Bahşiş, Yeşiltepe, Hasanağa, Köselerli, Kulak, Alifakı ve Akarsu mahallelerinde dolu afeti yaşandı.
Bu afet sırasında Alifakı mahallesinde 1 üreticimizin Yüksek sera tesisi fırtına afetinden dolayı zarar gördü.
Geçtiğimiz yıllarda da bu tür olaylar yaşandı.
Seralar zarar gördü. Üretici perişan oldu.
Öncelikle tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyoruz.
Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, dolu zararı hakkında açıklama yaptı.
Erdoğan “Tarsus’un Aliağa, Bahşiş, Yeşiltepe, Hasanağa, Köselerli, Kulak, Alifakı ve Akarsu mahallelerinde 25.10.2018 tarihinde dolu afeti vuku bulmuştur. Ayrıca Alifakı mahallesinde 1 üreticimizin
Yüksek sera tesisi fırtına afetinden dolayı zarar görmüştür. Tarsus İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan ön tesbit çalışması neticesinde 270 çiftçi ailesine ait 6500 dekar açık sebze (güzlük biber, güzlük kabak, lahana, marul, patlıcan, ıspanak, pırasa, karnabahar) ortalaya yüzde 30-60 oranında zarar görmüş olup tahmini zarar bedeli 8.893.650,00 TL’dir. Bir Üreticilerimize ait 32 dekar yüksek sera tesisi ise yüzde 35 oranında zarar görmüş olup, tahmini zarar bedeli 336.000,00 TL ‘dir. Toplam tahmini zarar bedelimiz 9.229.650, 00 TL’dir. 25 Ekim 2018 tarihinde il Müdürlüğüne afet ihbarı yapılmıştır. Ayrıca ilgili muhtarlıklardan zarar gören çiftçilerin isim listesinin oluşturulması istenmiştir.
Zarar ören ürünler fernolojik dönem olarak TARSİM Sigorta kapsamında olup ürünlerine TARSİM sigortası yaptırmış olan üreticilerin zaman geçirmeden sigorta şirketine müracaat ederek hasarlarını tesbit ettirmeleri gerekmektedir. Ayrıca ilerde olabilecek bir çalışmaya kaynak teşkil etmesi amacıyla İlçe Hasar Tesbit Komisyonu tarafından adı geçen mahallelerde hasar tesbit çalışması yapılacaktır.” Dedi.
İlçe Tarım ve Orman müdürü Hayri Erdoğan’a ilgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.