BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

MEYVE SEBZE HALİ’NDE ÇALIŞAN KADINLARIN ÇOCUKLARI İÇİN KURULAN KREŞ, ÖĞRENCİ KABULÜNE BAŞLADI

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

BAŞKAN SEÇER: “ÇOCUKLARIN FIRSAT EŞİTLİĞİ SORUNUNU ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ”

SEÇER: “İHTİYAÇ DUYULAN HER YERDE KREŞLER AÇACAĞIZ”

SEÇER: “BELEDİYENİN HAL GELİRLERİNİ ARTIRDIK”

 Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de örneği olmayan bir uygulamaya imza attı ve sebze meyve toptancı halinde çalışan kadınların çocukları için kreş açtı. Öğrenci kabulüne bu ay itibariyle başlayan kreşte incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz böyle yapıları Mersin’in birçok yerinde yapacağız. Aslında tercih edilen yer olarak bakıldığı zaman, gerçekten kimsenin aklına gelmeyecek bir yer. Halkımız böyle tesislere, böyle eğitim yuvalarına layık. Daha çok değerli projelerin altına imza atacağız. Bu daha başlangıç” ifadelerini kullandı.

Ekonomik olarak dezavantajlı olan bölgelerde kreşler açmak istediklerini belirten Başkan Seçer, “Çocuklarımızın ailelerden kaynaklı fırsat eşitliği sorununu ortadan kaldırmak istiyoruz. Gelir olarak yüksek düzeyde ailelerin çocukları bu imkanlardan faydalanabiliyorlar ama dar gelirli ailelerimizin çocukları faydalanmakta sıkıntı yaşıyor. İşte biz bu açığı belediye olarak kapatmak istiyoruz” dedi.

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde komisyoncularla da bir araya gelen Başkan Seçer, belediyenin hal çevresinde yaptığı yol ve asfalt çalışmaları ile hal içinde yapılan çalışmaları da inceledi. Seçer, belediyenin 2018 yılında toptancı halinden 13 milyon lira rüsum geliri elde ettiğini, 2020 yılının sadece ilk 6 ayında 17 milyon liralık rüsum gelirine ulaştığını vurgulayarak, “Demek ki bir disiplin, denetleme olursa, vergi ve gelir kaçaklarını, bu anlamdaki adaletsizliği de önleyebiliyorsunuz” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de örneği olmayan bir uygulamaya imza attı. Büyükşehir Belediyesi, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde çalışan kadınların çocukları için kreş açtı. “Münir Özkul” adı verilen kreşi gezip, incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz böyle yapıları Mersin’in birçok yerinde yapacağız. Aslında tercih edilen yer olarak bakıldığı zaman, gerçekten kimsenin aklına gelmeyecek bir yer. Halkımız böyle tesislere, böyle eğitim yuvalarına layık. Daha çok değerli projelerin altına imza atacağız. Bu daha başlangıç” ifadelerini kullandı.

“Yerel yönetimler tarıma duyarsız kalamaz”

Başkan Seçer, hal programına, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği’nde gerçekleştirilen toplantı ile başladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın da katıldığı toplantıda Başkan Seçer, dernek başkanı Münir Şen ve hal esnafı ile sohbet etti. Kendisinin de tarımın içinde geldiğini hatırlatan Başkan Seçer, çiftçinin de, komisyoncunun da, sevkiyatçının da ne hissettiğini anlayabildiğini ifade etti. Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin tarım ürünlerinin değer bulduğu alanlardan biri olduğunu belirten Seçer, tarımın onlarca sektörü etkileyen ana sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Başkan Seçer, “Bu kadar etkisi olan bir sektöre yerel yönetimlerin kayıtsız kalması beklenemez” dedi.

Hal esnafına Büyükşehir Belediyesi’nin hal çevresinde yaptığı yol, asfalt, kaldırım, kavşak çalışmaları ile ilerleyen süreçte gerçekleştireceği yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Seçer, daha sonra hal içinde incelemelerde bulundu.

“Mersin ekonomisine önemli değer katıyor”

Başkan Seçer, inceleme gezisi sonrasında yaptığı açıklamada, “Bizim toptancı halimiz, sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun, Balkanlar’ın en büyük hali. Hem hacim olarak, hem içerisindeki işyeri sayısı olarak, hem işlem büyüklüğü olarak, Avrupa’nın da önemli hallerinden bir tanesi. Bizim Mersin ekonomisine de önemli değer katan bir yer burası. Tarım, meyvecilik, sebzecilik denince Türkiye’de ilk akla gelen kentlerden bir tanesi Mersin. İşte tarlada el emeğiyle, alın teriyle üretilen ürünlerin değer bulduğu yer burası. Türkiye’nin her tarafından tüccarlar gelip buradan alışveriş ediyorlar ve kendi bölgelerine pazarlara sevk ediyorlar. Büyük bir toptancı hali. Biz de yönetime geldiğimizden bu yana, burada sıkıntıları sorun olmaktan çıkarıp, bir düzene girmek istiyoruz. Gerçekten biraz kendi haline bırakılmış bir bölgeydi burası. Bir disiplin, bir düzen sağlamaya çalışıyoruz. Fiziki koşullarını gözden geçiriyoruz. Burada bir düzen olsun istiyoruz” dedi.

Disiplin ve kurallara riayet sağlandı, vergi gelirleri arttı

Mersin Hali’nin Büyükşehir Belediyesi’nin de önemli vergi geliri kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Başkan Seçer, geçmişteki yönetimsel hatalar nedeniyle belediyenin gelir kaybına uğradığını anlattı. Seçer, yönetime geldikten sonra aksayan yönleri düzeltmek, disiplini sağlamak amacıyla çeşitli adımlar attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“2018 yılında buradan elde edilen gelir 13 milyon lira. Hatta 2017 rakamları da 1 milyon gerisinde, 12 milyon. 2018’de 13 milyona çıkmış. Biz 2019’un Nisan ayında yönetime geldik ve bu halin hal rüsumu geliri 20 milyon liraya çıktı birdenbire. Şu anda ilk 6 aylık rakam geçen yılın neredeyse 1 yıllık gelirine yakın. Şu anda ilk 6 ayda buradaki rüsum gelirimiz 17 milyon lira civarında. Demek ki bir disiplin, denetleme olursa, vergi ve gelir kaçaklarını, bu anlamdaki adaletsizliği de önleyebiliyorsunuz. Eğer burada başta kendi görevlilerinizi denetleyemiyorsanız, burada yasalara uygun şekilde çalışan vatandaşlarımızın, esnaflarımızın hakkını, yasalara uygun şekilde çalışmayanlara yedirmiş oluyorsunuz. Bir adaletsizlik, bir haksız rekabet ortamı, devlet ve kamu eliyle sağlamış oluyorsunuz. Bunu bütün hallerimizde önemsiyoruz. Ama Mersin merkez Toptancı Sebze ve Meyve Halimiz bizim için tabi ki en büyük kapasiteli, en değerli alanlarımızdan bir tanesi.”

Mersin Hal Kompleksi’ndeki eksikliklerle ilgili olarak Komisyoncular Derneği üyeleriyle görüştüklerini, sahada incelemeler yaparak sorunları yerinde gördüklerini belirten Başkan Seçer, “Bundan sonra da süratli bir şekilde bu eksikleri tamamlamak için çalışacağız” dedi.

“Hal Kompleksimize soğuk hava tesisi kazandırmak istiyoruz”

Başkan Seçer, Hal’e bir soğuk hava deposu kazandırılması çalışmalarıyla ilgili olarak da “Burada belirlediğimiz bir alan var. Bizden böyle bir talep var. Ama bunun yöntemi konusunda bir çalışma yapıyoruz. Bunu belediye ya da buradaki dernek vasıtasıyla komisyoncu esnafımız yapabilir. Bunun yöntem arayışı içerisinde arkadaşlar. Bizlerin de desteğiyle hal kompleksimize soğuk hava tesisi kazandırmak istiyoruz” dedi.

“Bu kreş yer seçimi açısından dünyada bir ilk”

Başkan Seçer, Mersin Hali’nde hizmete açtıkları çocuk kreşinde de incelemelerde bulundu. Seçer, kreşin yer seçimi açısından dünyada, Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Son derece güzel bir yerleşke burası. Burada çalışan, sebze halinde çalışan, sevkiyatçılar bölümünde çalışan çok sayıda kadınlarımız var. Bunlar sabahın erken saatinde işlerine geliyorlar ve çocuklarını ya bir yakınlarına bırakıyorlar ya da evde kendi hallerine bırakıyorlar. Bu da değişik sorunlar yaratıyor. Hem kendi ailelerine, hem toplumsal sorun olarak bizlere yansıyor. Çocukları küçük yaştan okul öncesi eğitmek bir anlamda sosyal devlet anlayışı. Sosyal belediyecilik anlayışı. Burada bunu seçim öncesi değerlendirdik. Bu fikri de bana komisyoncular dernek başkanımız verdi ve yönetime gelir gelmez de uygulamaya aldık. Bu kreşimizi, bu şirin binamızı yaptık. Burada artık çocuklarımız eğitim, öğrenim görecek. 55 kapasiteli bir kreş burası. Ancak pandemi kuralları gereği şu aşamada yüzde 50 azalttık kapasiteyi. Yeni eğitim dönemine başlıyoruz. Hemen yarın faaliyetlerimiz başlayacak. 12 yeni öğrencimiz gelecek. Kayıtlar devam ediyor, talepler var. Yine Toroslar’da da, o bölgede de kreşimiz faaliyette. Yaklaşık 40 kişilik bir kreşimiz var orada da. Orada da yüzde 50 kapasite ile devam ediyoruz. Ama şu anda kreşe devam eden öğrenci sayımız kadar yedekte bekleyen de var. Çok sayıda rağbet var.”

“Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak istiyoruz”

Yurttaşların Mersin Büyükşehir’e ait kreşleri gördükçe, tanıdıkça, çocuklarını bu kreşlere kayıt ettirmek istediğini ifade eden Başkan Seçer, “Biz bunların sayısını artıracağız. Anamur’dan Tarsus’a kadar daire başkanlarımızın bu konuda önemli çalışmaları var. Bir bir, ihtiyaç olan yerlerde, özellikle görece olarak düşük gelirli ailelerin yaşadığı bölgelerde biz bunlara ağırlık vermek istiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği, çocuklarımızın ailelerden kaynaklı fırsat eşitliği sorununu ortadan kaldırmak istiyoruz. Yani gelir olarak yüksek düzeyde ailelerin çocukları tabi bu imkanlardan faydalanabiliyorlar ama dar gelirli ailelerimizin çocukları faydalanmakta sıkıntı yaşıyorlar. İşte biz bu açığı devlet olarak, belediye olarak kapatmak istiyoruz” dedi.

“Kreş sayısını artıracağız”

Başkan Seçer, böyle yapıları Mersin’in birçok yerinde yapacaklarını belirterek, “Aslında tercih edilen yer olarak bakıldığı zaman, gerçekten kimsenin aklına gelmeyecek bir yer ve çok anlamlı. Yoksa halkımız böyle tesislere, böyle eğitim yuvalarına layık ve bunun sayısını da artıracağız. Daha çok değerli projelerin altına imza atacağız. Bu daha başlangıç diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kızıltan: “Çocuk olasım geldi”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hale kazandırdığı kreşe hayranlığını dile getirerek, “İncelememiz esnasında kreşi görünce, ‘Böyle bir mekanın olacağını hayal etmezdim’ dedim. Başkanımız’a çok teşekkür ederiz. Seçim öncesi talebi gelmiş, Başkanımız da gerçekleştirmiş. Pırıl pırıl bir yer yapılmış. Çocuk olasım geldi. Mersin’in gücünü ortaya çıkarmak için Başkanımız’a destek vermek ve bir arada olmak gerekir. Hal ile ilgili planlanan, yapımı süren, başlanacak olan birçok proje var. O yönden de biz çok mutlu ve umutluyuz” diye konuştu.

Şen: Böyle bir ortamda bir neslin yetişmesi bizim için gurur”

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Şen de, Başkan Seçer’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, “Her yerde söylüyoruz, Başkanımız halden anladığı için, çok şükür çözülemeyecek bir sorunumuz yok. Tarımın içinden gelen birisi olduğu için, belediye başkanı, milletvekili iken de bizim için, bizim gözümüzde onun üst kimliği hep tüccar, üretici. Bundan dolayı Başkanımız, bizim için bir başkandan daha öte, daha değerli. Halimiz içinde bulunan kreş Türkiye’de bir ilk. Kreş bizim talebimizdi. Başkanımız halden anladığı için sağ olsunlar ikiletmediler. Burada çalışan dezavantajlı kadınlarımız var. Onlar geldikleri zaman gözleri arkada kalıyordu. Ama böyle bir ortamda bir neslin yetişmesi bizim için gurur. Bunu sağlayan Vahap Başkanımız’a da çok teşekkür ediyoruz. Koronavirüs sürecinde de Türkiye’de örnek bir belediyecilik sergilediler. Hal’e girenlerin ateşinin ölçülmesi, dezenfektan dağıtılması örnek oldu” dedi.


Etiketler:


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.